Mensenhandel

Mensenhandel

Soms hoor je dingen op het journaal en lijken ze alleen maar te gebeuren in verre landen en heb je er niet zoveel mee. Het raakt je minder, omdat je er niet bij bent betrokken. Maar nu heeft zo’n verhaal ineens een gezicht gekregen…
De moeder van Rich (het hartpatiëntje wat in Italië is geopereerd en nu weer lekker naar school kan) heeft sinds een paar maanden de wens uitgesproken om in Dubai te gaan werken. Hierdoor blijft haar familie en kinderen zonder moeder achter. Ze wil daar gaan werken om het geld wat ze daar verdiend naar huis te sturen. Er wordt flink geronseld onder de arme bevolking om naar het prachtige Dubai te gaan, met een mooi salaris in het vooruitzicht.
Renata heeft haar tegen kunnen houden, omdat we weten hoe het met haar zal vergaan.
Zonder te diep op de inhoud in te gaan leek ze van haar plannen af te zien. Maar regelmatig kwam ze terug met hetzelfde verzoek. We legde haar uit, dat zodra ze in Dubai aankwam, ze zal moeten werken als een slaaf. Meerderen gingen haar voor en stierven daar aan een ‘hartaanval’
Ze liet haar plan weer even varen. Maar deze week begin een onbekend persoon toch erg aan te dringen. Hij presenteerde zich als haar agent, vroeg aan Sidi hoeveel geld ze wilde hebben voor haar paspoort…Kadija was behoorlijk gehersenspoeld.
Na nog een gesprek op kantoor schetste Renata haar toekomst. Dat de beloftes niet waargemaakt zouden worden, dat ze haar paspoort zou moeten inleveren, het geld voor het vliegticket helemaal zou moeten terug betalen en meer, want deze ‘agent’ moet ook eten…, dat je niet zomaar meer terug naar huis zult kunnen gaan. En als je niet meewerkt, kun je mishandeld worden of ze dwingen je gratis te werken. Je wordt in alle opzichten een slaaf. Je familie zal achterblijven zonder moeder en zonder hulp.
Dan ineens krijgt Renata een idee….”Ik stel voor dat je als schoonmaakster op onze school kan komen werken.”
Alhoewel dat in feite niet nodig is, we hebben al twee dames in dienst, zorgt deze situatie voor een noodgeval. En ineens licht ze op en wordt ze blij. We betalen haar een salaris waarvan ze niets hoeft af te dragen en direct aan haar gezin kunt besteden.
Vanmorgen kwam ze het contract tekenen en dinsdag begint ze.
Pas daarna kreeg ik het hele verhaal te horen…..wat kon ik anders dan zeggen dat het oké was om een 3e schoonmaakster erbij te nemen.
Soms moet je snel handelen om niet 1 leven te redden, maar ook van degene die haar hier nodig hebben. En zo krijgt zulk nieuws ineens een gezicht….een gezicht wat weer kan lachen.