Een echt nieuwe start

Stichting Mtangani > Mtangani Nieuws > Een echt nieuwe start

Een echt nieuwe start

We dachten dat de grootste problemen voor de familie van Rich voorbij waren, maar na hun thuiskomst bleken er nog meer problemen te zijn voor hen.

Even wat achtergrond informatie:
De ouders van Rich komen oorspronkelijk uit Bate, een dorp op 35 km van Malindi, vlakbij de Sabaki rivier, ze hadden daar een klein stukje grond bij familie. Maar de pech wilde dat hun land elk jaar ondergedompeld werd doordat de rivier overstroomde tijdens de regenseizoenen.
Het huis werd daardoor onbewoonbaar en dat zou in de toekomst alleen maar erger worden.
Daardoor werden ze gedwongen te verhuizen. Toen (ongeveer 5 jaar geleden) hun eerste kind de leeftijd kreeg om naar school te gaan besloten ze naar Malindi te verhuizen, daar huurden ze vlakbij het vliegveld een kamer van 3×3 meter voor 1000 ksh (10 euro per maand)
De kamer konden ze inrichten met een bed, een keukentje en wat kleding. Dus met 4 kinderen verhuisden ze destijds naar Malindi en inmiddels gaan 3 van de 5 kinderen bij ons naar school.
De moeder van Rich verkocht gebakken vis, zoals de meeste vrouwen van de Giriama-stam, terwijl Rich’s vader een boda boda (fietstaxi) heeft met een huurfiets. Het maakt niet uit hoe arm, het leven leek goed te gaan, toen de gezondheid van Rich achteruit ging en alle opbrengsten werden besteed aan artsen, medicijnen en ziekenhuizen, totdat ze bij ons in beeld kwamen en we het over hebben kunnen nemen. De rest van dat verhaal kennen jullie.
Maar bij thuiskomst bleek het gebied waar ze het huisje huren door de overheid in beslag te worden genomen om het vliegveld uit te breiden en iedereen die in dat gebied woont moet vertrekken.
Dit zal nooit vreedzaam gebeuren, militaire trucks zullen aankomen met politie, bulldozers etc… Iedereen wacht tot het laatste moment om weg te gaan, want ze weten echt niet waar ze heen moeten.
Renata kan het dan niet loslaten…en is meteen gaan kijken wat ze voor hen kan betekenen. Ze heeft haar netwerk in Italië gevraagd om hulp en ook gekregen om een stuk grond in Mtangani, dichtbij onze school aan te kunnen kopen.
Nu moest er dus nog een woning van 4×3 meter gebouwd worden en de gewenste shop…en dat is ons vandaag ook gelukt! Een sponsor heeft ons hier in zeer korte tijd mee geholpen!
Ben daar zo ontzettend dankbaar voor!
Dus hun onzekerheid over de toekomst kan weggenomen worden. Kadija (moeder van Rich) is een ontzettend sterke vrouw, ze zal nu een goede start kunnen maken voor haar gezin.

De grond van 9 x 8 meter

Onze secretaresse Sidi (links) die mama heeft geholpen met de aankoop van de grond.

Trots staat mama op hun eigen stukje grond.

Het huis nabij het vliegveld wat geruimd gaat worden door de overheid.