Hartoperatie in Italië voor leerling Rich

Stichting Mtangani > Mtangani Nieuws > Hartoperatie in Italië voor leerling Rich

Hartoperatie in Italië voor leerling Rich

Vorig jaar werd ons duidelijk dat een leerling van onze school ernstige hartproblemen heeft. We hebben hem in Kenia laten onderzoeken, maar daaruit bleek dat de operatie die hij nodig heeft niet in Kenia uitgevoerd kan worden. Nu heeft Renata een zeer uitgebreid netwerk van vrienden zowel in Kenia als in Italië. Via via is ze met de juiste mensen in contact gekomen en heeft ze Rich door specialisten kunnen laten onderzoeken. De operatie zou wel gedaan kunnen worden in Turijn, Italië. Dat was stap 1, daarna volgde een lange weg van 9 maanden om alle (reis)documenten en toezeggingen voor elkaar te krijgen. Dat was al een enorme ‘operatie’! Dat hadden we zwaar onderschat, verzekeringen, medisch visa, 2 paspoorten, toestemming van vader (via advocaat), toestemming van organisatie in Italië die de kosten zou dragen van de operatie en verblijf.Hier in Nederland heb ik steun ontvangen van een aantal sponsors uit Nederland en België, binnen 9 dagen was het bedrag voor de tickets en het papierwerk en warme winterkleding bij elkaar. In die tussentijd mocht zijn conditie niet achteruit gaan, want dan zou hij niet meer te opereren zijn, dus ook de tijdsdruk hebben we gevoeld.

Toen moest worden geregeld wie hen min of meer constant daar zou kunnen begeleiden. Alles moest op elkaar aansluiten. Renata kon dat zelf niet doen, dus er werd een hele estafette opgezegd om de periode van ongeveer 3 maanden te overbruggen.

Hieronder volgt een fotoverslag zijn spannende reis op weg naar een gezond hart voor Rich.

17 januari:

Wat een ervaring voor het hartpatiëntje Rich en zijn moeder!! Ze moeten in Nairobi hun visa ophalen. Hiermee kunnen ze in februari mee naar Italië vliegen voor zijn hartoperatie. Een vriendin van Renata begeleid ze. Kun je je voorstellen als je nooit verder bent geweest dan je lemen hutje in Mtangani?
De glimlach op zijn gezicht zegt genoeg.

    

8 februari:

We hebben alles geregeld…wat een klus was dat! Moeder en zoon vertrekken 15 februari voor 3 maanden naar Italië om het spannende avontuur aan te gaan. Nog even een spoedcursus Engels voor haar van Sidi, onze steun en toeverlaat in Mtangani. Ze krijgt een smartphone mee, ook dat moest wel even goed uitgelegd worden. Er veel Whatsapp contact tussen hen zijn om haar te helpen in die periode….nog 7 nachtjes slapen.

10 februari:

Hoe bereid je een 8-jarige ventje en zijn moeder voor op wat komen gaat? In een ander werelddeel waar ze totaal geen voorstelling van hebben. De koffer wordt ingepakt voor 3 maanden…winterkleding moet natuurlijk mee, hoe raar moet dat zijn als je alleen maar 30+ graden kent? Het zal spannend zijn, maar met de hulp van veel mensen die ze bij zullen staan en met een goede uitleg van een smartphone en whatsapp moet het goed komen! Op naar Italië!
– 5 dagen…..

15 februari:

Eindelijk is de dag aangebroken van het grote avontuur voor onze leerling Rich en zijn moeder. Ze zijn nu onderweg naar Italië voor een hartoperatie die in Kenia niet uitgevoerd kon worden.

Het tijdelijke afscheid van zijn vader was voor iedereen zwaar. Hij zal in Kenia blijven bij hun andere kinderen.

Ze zijn nu onderweg naar Milaan, daar worden ze opgevangen door vrienden van Renata die ze naar Turijn brengen waar hij geopereerd gaat worden, een hele estafette is uitgezet om ze zo goed mogelijk te begeleiden. Gewapend met een smartphone en een spoedcursus Engels kan ze Renata altijd bereiken.

Goede reis Rich en kom terug met een “nieuw” hart!
Note:…kijk even naar de tekst op mama haar T-shirt;-)

16 februari:

Na een lange vlucht zijn Rich en zijn moeder goed aangekomen in Milaan. Daar zijn ze opgevangen door een vriendin van Renata die ze naar Turijn zal brengen. Vanmiddag kan hij al door de artsen onderzocht worden en zal gekeken worden of hij gezond genoeg is voor de operatie en wordt de datum vast gesteld.

 

28 februari:

Eindelijk hebben we een datum! Even waren we bang dat het Coronavirus in zou grijpen in de operatieplannen, maar gisteren kregen we te horen dat zijn hartoperatie ingepland staat op aanstaande maandag 2 maart.

2 maart:

De dag van de zware hartoperatie van Rich is eindelijk aangebroken. We kunnen nu niet meer doen dan een kaarsje voor hem branden. Afgelopen vrijdag kregen we van de artsen nog te horen dat de problemen groter waren dan ze hadden gedacht, dat ze verbaasd waren dat hij zo lang heeft kunnen leven…
We zijn er nog niet…het is een zeer spannende dag. We hopen dat hij 31 maart 8 jaar mag worden.
UPDATE: 16.30 UUR. DE OPERATIE HEEFT 8 UUR GEDUURD. OPERATIE OP ZICH IS GESLAAGD, ZE HOUDEN HEM NOG 24 UUR IN COMA, DEZE KOMENDE UREN ZULLEN DOORSLAGGEVEND ZIJN.

10 maart:

Met Rich in het ziekenhuis in Turijn gaat het goed, hij is uit zijn slaap toestand en kan zelf eten en mag voorzichtig rechtop gaan zitten. Lachende gezichten vanuit het ziekenhuis in Turijn 😍😍😍

12 maart:

En daar zit ie dan…onze strijder! Wat gaat het goed met hem. Er zullen nog verdere onderzoeken volgen of er nog een operatie nodig is, maar voorlopig zit hij goed in de herstelfase;-)

17 maart:

In deze moeilijke tijden voor velen, is dit filmpje zeer welkom en zo mooi om te zien. Terwijl in Europa en de hele wereld veel ellende heerst, geneest Rich voorspoedig! Laat alles maar lekker langs hem heen gaan, hij heeft zijn eigen crisissen zeker gehad. Dans Rich….dans!😍😍

 

1 augustus:

EINDELIJK!! Het is zover, vanmorgen de tickets geboekt voor Rich en zijn moeder. Op vrijdag 7 augustus vliegen ze terug naar huis in Kenia.
Bijna 3 maanden later dan gepland door Covid-19.
Op 15 februari vloog Rich met zijn moeder naar Italië voor een levensreddende zeer ingewikkelde openhartoperatie die in Kenia niet kon worden uitgevoerd. Dankzij de niet aflatende doortastendheid van Renata, sponsors hier in Nederland en artsen en vrijwilligers in Italië is het gelukt om dit georganiseerd te krijgen. Op 2 maart werd hij geopereerd en waren de eerste 48 uur zeer kritiek. Maar hij heeft het gehaald, is springlevend en doet alles wat een 8 jarig ventje doet, misschien nog wel meer omdat hij de schade aan het inhalen is. Half mei had hij naar huis gekund, maar Covid-19 gooide roet in het eten. Het was wachten en wachten tot we konden boeken. Op 5 augustus ondergaan ze de corona test en op 7 augustus de vlucht naar huis…..EINDELIJK!
Dank aan iedereen die met ons meegeleefd heeft en/of hebben bijgedragen aan het nieuwe leven van Rich!