Brighton

Brighton

“Onlangs kwam een zwak jongetje met zijn moeder naar de school. Zijn naam is Brighton en hij is een jaar en 2 maanden oud. Hij is ernstig ondervoed en ik weet dan nog niet of het door nalatigheid van artsen komt of door moeders nalatigheid waardoor hij zo zwaar ondervoed is. De vraag was: “Renata kan je iets betekenen voor deze baby?”
De volgende dag laat ik ze naar kantoor komen, praat met de moeder en zie het kind. Uit het verhaal van de moeder begrijp ik dat het kind iets in zijn keel heeft, maar de dokters weten er geen raad mee. Ik vraag alle medische gegevens op en probeer uit te vinden wat hun diagnose is.
Met moeite ontcijfer ik de golven van kalligrafie van verschillende artsen. Ik begrijp dat hij 2 weken na zijn geboorte al gezondheidsklachten had, ze behandelden hem voor longontsteking, testen hem en vulden hem met antibiotica en amoxicilline, totdat iemand besloot om in zijn mondholte te kijken en er achter te komen dat Brighton een verhoging heeft (vandaag heb ik geleerd dat het een adenoom is)
en dit belet hem te eten. Hij slaapt niet en moedermelk is niet genoeg voor hem. Hij staat niet, hij zit niet en moeder moet het slijm steeds uit zijn keel verwijderen. Maar hij is nu te zwak om de operatie te overleven. Dus wat doen ze dan? NIETS?! Niets om de baby te voeden en sterk te maken? Geen voedingsplan, geen datum voor operatie? Ze sturen hem naar huis zonder therapie zonder dieet.?
En dus de laatste 4 maanden is hij dag na dag aan het sterven, zonder ooit concrete hulp te krijgen.
Ik word ‘ s ochtends wakker met de oplossing in mijn hoofd…. en stuur hem naar de kinderarts in een privé ziekenhuis in Afya.
Vanmorgen heeft hij zijn eerste onderzoek gehad.De KNO arts begrijpt de situatie. Hij is goed op de hoogte van Brighton probleem en stuurt hem direct door naar Mombasa.
Hij krijgt ook een datum voor de operatie, de moeder moet nu bij de voedingsdeskundige langs en er volgen meer preoperatieve onderzoeken.
Ondertussen heeft de operatie een naam, het wordt een Adenoectomya. We hebben een voedingsplan, vitamines, medicijnen, bloedonderzoek, cardiologisch bezoek, een dermatologisch bezoek.
….. Er is licht aan het einde van de tunnel”
Wij zullen hem helpen vanuit het noodfonds.